• Print
close

Staand of zittend werken

Wat is beter voor je lichaam, staand of zittend werken?

In bepaalde beroepen word je gedwongen om staand, of juist zittend te werken. Denk bijvoorbeeld aan iemand achter de kassa die uren achter elkaar op dezelfde plek moet zitten. Of een verkoper die lange periodes rechtstaat of steeds heen en weer moet lopen in een winkel. Beide situaties hebben zowel voor- als nadelen voor het lichaam en de geest. Veel mensen vragen zich af wat nou gezonder is: staand of zittend werken? Dat antwoord is niet eenduidig en hangt af van een aantal factoren. Het één is dus niet per se beter dan het ander.

De voor- en nadelen van zittend werken

Iemand die in een callcenter werkt of een kantoorjob heeft, brengt heel wat uren in eenzelfde houding door op een stoel. In sommige gevallen is dat een houding die slecht kan zijn voor het lichaam, waardoor je rugpijn of hoofdpijn krijgt. Een slechte zithouding kan ook een goede bloedcirculatie belemmeren of kan de kans op obesitas verhogen. Ook wordt een persoon die zittend werkt na verloop van tijd minder alert. Daarom is het van groot belang om toch zoveel mogelijk te bewegen en af en toe eens een frisse neus te halen. Zittend werken is uiteraard fysiek minder belastend, waardoor je in principe minder snel moe wordt.

De plus- en minpunten van staand werken

Een persoon die staand werk verricht, bijvoorbeeld in een magazijn of in een winkel, heeft dan weer te maken met andere plus- en minpunten. Staand werken is, mits niet te zwaar belast, goed voor de gezondheid. Door de actieve houding ben je alerter als je staat en verbruik je meer energie. Maar let op, ook bij het langdurig staan wordt de doorbloeding belemmerd. Het verbruiken van energie zorgt er bovendien ook voor dat je sneller moe wordt. En dat komt de productiviteit en creativiteit natuurlijk niet ten goede. Een goede balans vinden tussen voldoende staan en zitten is dus het beste voor je lichaam.

Afwisselen is de sleutel tot succes

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het afwisselen van de werkhouding de sleutel tot succes is. Iemand die zittend werk doet, zou eigenlijk elk uur even een paar minuten moeten lopen om de doorbloeding op gang te houden. Op kantoor kan dit bijvoorbeeld een wandeling naar een drinkpunt zijn of in de pauze een blokje om. Staand werken kan het beste afgewisseld worden met af en toe een momentje rust. Dat kan niet altijd, dus probeer in dat geval niet te lang in steeds dezelfde houding te staan.

Adviezen voor een optimale werksituatie

De afwisseling tussen staand en zittend werken is positief voor iedereen. De werknemer blijft gezond en werkt over het algemeen preciezer en harder. De fysieke afwisseling zorgt onbewust ook voor een rustgevend gevoel, wat de creativiteit weer stimuleert. Ook lokt de afwisseling in veel gevallen een natuurlijker gevoel van communicatie uit en dat is weer positief voor de werksfeer. Zorg dus voor een goede mix van rust en beweging.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page