close

Hoeveel uur slaap is gezond?

Hoeveel uur slaap is gezond?

De hoeveelheid slaap die een persoon nodig heeft, is nogal verschillend. Iemand kan zich al helemaal uitgerust voelen met slechts vijf of zes uur slaap per nacht, terwijl een ander datzelfde effect pas na acht of negen uur bereikt. De lichamelijke en geestelijke conditie spelen hierbij ook een rol. Iemand die een drukke periode op het werk achter de rug heeft kan vermoeid raken en veel slaap nodig hebben om weer helemaal fit te worden. Dat geldt ook voor mensen die veel sporten of een lichamelijk belastend beroep uitoefenen. Daarnaast speelt ook de leeftijd een grote rol in de hoeveelheid slaap die een bepaald persoon nodig heeft.

Baby’s en kinderen

Pasgeboren baby’s hebben de meeste slaap nodig. Ze slapen dan ook gewoonlijk het grootste deel van de dag en nacht. Een maand na de geboorte wordt dat meestal al wat minder. Peuters slapen ongeveer twaalf uur en kleuters zitten daar alweer wat onder. Op de basisschool schommelt de ideale slaaptijd voor kinderen rond de tien uur. Of kinderen makkelijk of moeilijk slapen, hangt weer van verschillende dingen af. Zorg er daarom voor dat er een vast patroon voor het kind is, zoals tanden poetsen, voorlezen en een liedje zingen. Leer ze aan dat ze voor of na een bepaalde tijd niet meer hun bed uit mogen als ze niet kunnen slapen.

Pubers en jongvolwassenen

Vanaf de middelbare school gaan kinderen over het algemeen steeds wat later naar bed. Vervolgens slapen ze ook minder. Dat is logisch, want hoe ouder we worden, hoe minder slaap we nodig hebben. Aan het einde van de middelbare school komt er nog iets om de hoek kijken wat bijdraagt aan een kortere slaapperiode: het nachtleven. Vooral aan het einde van de week en in het weekend duiken de jongvolwassenen de kroeg in. Dit slaaptekort dient weer te worden gecompenseerd om een gezonde levensstijl aan te houden. Voor pubers is dagelijks minstens acht tot negen uur slaap nodig.

De slaapperiode van volwassenen

Iemand met een normale baan en regelmatige werktijden kan het beste zo’n zeven uur per nacht slapen. Sommigen kunnen met vijf uur de dag doorkomen, anderen hebben weer wat meer nodig. Zoals gezegd is de conditie van de geest en het lichaam hierbij sterk van invloed op wat voldoende slaaptijd is. Zorg er in drukke periodes voor dat er rond het slapen geen stressvolle activiteiten gedaan worden. Het gebruik van beeldschermen of het nuttigen van een zware maaltijd voor het slapen wordt bijvoorbeeld afgeraden.

Tips om goed te slapen

Eigenlijk geldt bij volwassenen hetzelfde als bij kleine kinderen wat goed slapen betreft. Zorg voor een vast ritueel met weinig afleiding. Dus zet de tv op tijd uit, dim het licht een half uurtje voor je naar bed gaat en lees nog even een stukje uit een boek voor het licht uitgaat. Gebruik vrije dagen om extra uit te slapen of neem een powernap overdag. Kenners zijn het er al jaren over eens dat een kort dutje van zo’n tien ├á vijftien minuten wonderen kan doen.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page